Kultura

Varaždin je grad koji u svojoj povijesti bilježi najstariju muzičku školu u Hrvatskoj, najstariju zgradu kazališta s plesnom dvoranom u državi, očuvanu baroknu jezgru, ...
   Tourist arrow Tourism Clubarrow Hrvatskaarrow Središnja Hrvatskaarrow Varaždinska županijaarrow Varaždinarrow Kultura
Kultura
Multimedia
Ulixes
Pretraživanje
Advertisement
Kultura grada Varaždina posebno se čuva i njeguje upravo na kazališnim daskama, a posebno bezbrižno živi preko brojnih poznatih imena jer samo kazalište i glumci dobitnici gotovo 50 državnih, nacionalnih i drugih nagrada i priznanja.
Zborovi trebaju praktikable, orkestri notne stalke, govornici i glazbenici razglas, glumci i plesači dobru pozornicu. Sva ta pomagala nabavio je grad Varaždin, a Koncertni ured brine o njima. Koncertni ured Varaždin osnovan je 1995. godine.
Varaždinski folklorni ansambl osnovan je 1998. godine s osnovnom zadaćom očuvanja i prezentiranja narodnih običaja, plesova i pjesama, koristeći pri tome tradicijska glazbala i originalne autohtone kostime.
Višegodišnja tradicija orkestralnog muziciranja, osobito jaka pedesetih i šezdesetih godina, zasluga je mnogih Varaždinaca.
Početkom jeseni tradicionalno se održava međunarodni festival glazbe “Varaždinske barokne večeri”. U autentičnim ambijentima, izvode se novootkrivena djela glazbene baštine baroka, ali i remek djela baroknih majstora u izvedbi ansambala svjetskog glasa.
Početkom rujna tradicionalno se održava Festival uličnih šetača - Špancirfest. Ulice i trgovi baroknog Varaždina ožive dahom prošlosti.
Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes