Varaždin

Varaždin je sve do danas sačuvao bitna obilježja grada glazbe, baroka i cvijeća. Svatko će ovdje osjetiti dah prohujalih stoljeća, a gostoljubivost Varaždinaca i ljepota života u ovom malom, nadasve toplom gradu, pobudit će u posjetitelja želju da se stalno vraća.
   Tourist arrow Tourism Clubarrow Hrvatskaarrow Središnja Hrvatskaarrow Varaždinska županijaarrow Varaždin
Varaždin
Multimedia
Ulixes
Pretraživanje
Advertisement
Kao svojevrsni grad-muzej, Varaždin svom posjetitelju daruje vlastitu životnu priču, pa iako se vješto prilagođava novim generacijama, ostaje ponosan na svoju prošlost.

Nekad je slika grada bila posve drugačija. Gradskim ulicama prolazile su kočije. Grofovi i grofice uživali su u luksuznom životu, organizirajući vesele balove i gradeći bogate palače. Kroz stoljeća promijenio se način života, ali očuvane su palače i stare gradske kuće koje danas stvaraju skladnu i toplu gradsku jezgru. Poznate varaždinske crkve i samostani upotpunjuju sliku grada, a njihovi tornjevi trajno krase Varaždin kao grad crkvenih zvonika.

To je grad čije se bogato kulturno nasljeđe isprepliće sa suvremenim životom, pa je tradicija prisutna gotovo svugdje. Tako početkom jeseni Špancir fest dovodi u grad majstore starih cehova, na ulicama gostuju glumci, pjevači, klaunovi, štulaši, a svi oni unose živost na ulice starogradske jezgre. A za posjetitelje, koji prije svega, poštuju dugogodišnju glazbenu tradiciju i uživaju u zvukovima barokne glazbe, od velikog značaja su glasovite Varaždinske barokne večeri.

Ovaj se grad zapravo neprestano vraća svojoj prošlosti, jer Varaždinci su joj itekako odani, prkoseći tako nedaćama koje su u prošlosti prijetile gradu. Obilazak odjela Gradskog muzeja obogatit će Vas izravnim upoznavanjem prošlosti: predmeti koji svjedoče o prošlosti grada, prikaz nekadašnjeg života, vrijedne slike galerije Starih i novih majstora, te dojmljiva zbirka Entomološkog odjela.

Iako je groblje mjesto gdje je zaustavljeno vrijeme, varaždinsko groblje pruža spokoj svima koji ondje počivaju, ali i odmor za one koji ih posjećuju ili su došli samo prošetati ovim parkom prirode. Nadgrobne dekoracije sakrivene su među stablima tuje, te je upravo zbog ovakvog uređenja varaždinsko groblje jedinstveno u Europi.

Šetnja gradom i zelenilom šetališta V. Jagića uvijek stvara dobro raspoloženje, a brižno uređeno cvijeće na gradskim ulicama i trgovima pravi je dokaz zašto se Varaždin naziva gradom cvijeća. Gradske će Vas ulice dovesti do središnjeg gradskog trga s poznatom Gradskom vijećnicom. Popularni Korzo nezaobilazno je mjesto svakog Varaždinca jer dio je svakodnevnice ovdje popiti kavu ili pojesti varaždinski klipić u društvu prijatelja ili poslovnog partnera.

Nezaobilazan dio priče o tradiciji svakako je i gastronomska ponuda, a varaždinski ugostitelji svoje specijalitete s ponosom će ponuditi.

Daleko od kamenih zidova, ulica i trgova, uz obale Drave i Aquacity-a zaboravi se gradska gužva. Očuvan pejzaž pruža brojne mogućnosti za odmor, osobito za ribolovce, a nedaleko grada su lovišta Zelendvora, omiljena među lovcima diljem Europe.

Grad Varaždin sve do danas sačuvao je bitna obilježja grada glazbe, baroka i cvijeća. Svatko će ovdje osjetiti duh prohujalih stoljeća, a gostoljubivost Varaždinaca i ljepota života u ovom malom, ali nadasve toplom gradu, pobudit će u posjetitelja želju da se jednom opet vrati Varaždinu i Varaždincima

Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Zanimljivosti
Mali oglasnik
U Ulici Vladimira Nazora, uz bedeme Starog grada, prodaje se ili iznajmljuje u potpunosti stilski obnovljena građanska kuća iz 19. stoljeća, površine 366 četvornih metara.
Opširnije
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes