Povijest

Hrvati naseljuju ovo područje u VII. stoljeću, a 925. krune svog prvog kralja Tomislava. Dijelovi kasnije potpadaju pod Madžarsku, Mletačku, Tursku, Austrougarsku, te Jugoslavensku državu. Hrvatska je ponovno samostala 1991. godine, a očekuju skoro pristupanje Europskoj Uniji.
   Tourist arrow Tourism Clubarrow Hrvatska arrow Povijest
Hrvatska
Ulixes
Pretraživanje
Advertisement
Od 879., kada je papa Ivan VIII. knezu Branimiru potvrdio “zemaljsku vlast”, do 2004. godine kada Republika Hrvatska dobiva status kandidata za članstvo u EU.
Najznačajnije ličnosti: kralj Tomislav, Fran Krsto Frankopan i Petar Zrinski, Josip Jelačić, Ljudevit Gaj, Ante Starčević, Josip Juraj Strossmayer, Stjepan Radić, Alojzije Stepinac, Josip Broz Tito, Franjo Tuđman...
Franački kralj Karlo Veliki bio je prvi vladar koji je narušio višestoljetni pravni poredak kršćanske Europe.
Papa Ivan X. u pismu 925. godine hrvatskog vladara Tomislava naziva hrvatskim kraljem, pa se ta godina smatra godinom utemeljenja hrvatskog kraljevstva, a Tomislav prvim hrvatskim kraljem.
Posljednji kralj koji je okrunjen na hrvatskom tlu bio je Ladislav Napuljski. Zbilo se to u Zadru 1403., ali kralj je ubrzo napustio ugarsko-hrvatsko kraljevstvo te je potom 1409. prodao Dalmaciju Mlečanima.
Završetkom Prvoga svjetskog rata 1918. raspala se Austro-Ugarska Monarhija. U listopadu 1918. u Zagrebu je osnovano Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba.
Rapalskim ugovorom 12. studenoga 1920. kraljevska je vlada Italiji prepustila Istru, otoke Cres, Lošinj i Lastovo te Zadar, a 1924. i Rijeku.
Hrvati, predvođeni Stjepanom Radićem, izjašnjavaju se protiv centralizma i Vidovdanskog ustava. Beogradska represija kulminira 20. lipnja 1928., kada je srpski radikalni poslanik Puniša Račić u Skupštini u Beogradu pucao u skupinu poslanika HSS-a.
Ustaški pokret predvođen Antom Pavelićem odlučio je ispuniti višestoljetna hrvatska nastojanja za stjecanjem državne neovisnosti. Tako je uz pomoć nacističke Njemačke i fašističke Italije 10. travnja 1941. proglašena Nezavisna Država Hrvatska.
Nakon rata nije obnovljen prijeratni državnopolitički poredak, već je na temelju odredaba triju zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) uveden socijalistički republikanski sustav.
Pad komunizma u istočnoj Europi i dugogodišnja unutarnja gospodarska i politička kriza prouzročili su krvav raspad Jugoslavije.
Island je 19. prosinca 1991. bio prva država koja je priznala Hrvatsku. Hrvatsku je među prvima, što je bio i povijesni presedan, već 13. siječnja 1992. priznala Sveta Stolica koja je to i najavila još potkraj 1991. godine.
Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Zanimljivosti
8 top hotela u starim palačama
MALI OBITELJSKI HOTELI novi su fenomen u hrvatskom turizmu.
Opširnije
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes