Stanovništvo

Hrvatsko stanovništvo se u posljednjih 50-tak godina sali u u gradove, a broj stanovništva se smanjuje. U Hrvatskoj živi 4,437.460 osoba, od kojih je 90% Hrvata. Srba ima oko 5%, dok Bošnjaci, Talijani, Mađari, Albanci, Slovenci, Česi i ostali, čine preostalih 5%.
   Tourist arrow Tourism Clubarrow Hrvatska arrow Stanovništvo
Hrvatska
Ulixes
Pretraživanje
Advertisement
Hrvatsku već niz godina karakterizira depopulacija seoskih naselja te napučivanje gradova, najviše zbog relativno velikog zapošljavanja u inozemstvu u 60-im godinama prošloga stoljeća.
Ako se nastavi trend smanjivanja broja stanovništva, demografi upozoravaju da će za 50 godina u Hrvatskoj biti milijun stanovnika manje nego danas, a za tri stoljeća samo 13 tisuća!
Demografi procjenjuju da će Hrvatska imati sve manje domaćeg stanovništva, sve manje hrvatskih Hrvata, a sve više doseljenika iz različitih nacija, sve više stranih radnika, kao i sve više legalnih i ilegalnih imigranata s istoka.
Današnja demografska slika Hrvatske posljedica je višestoljetnog iseljavanja koje je počelo još u 15. st. zbog turskog osvajanja. Prvi pravi val iseljavanja počeo je potkraj 19. st., iz ekonomskih razloga, ali i zbog političkog nasilja.
U Hrvatskoj je, prema podacima iz travnja 2005., preostalo još 10.447 prognanika i izbjeglica o kojima se brine Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i čiji se status rješava povratkom domovima ili lokalnom integracijom u Hrvatskoj.
Istraživači su utvrdili da su ukupni demografski ratni gubici Hrvatske između 1991. i 2001. godine iznosili 450.276 stanovnika.
Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Zanimljivosti
8 top hotela u starim palačama
MALI OBITELJSKI HOTELI novi su fenomen u hrvatskom turizmu.
Opširnije
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes