Varaždin danas

Varaždin je ekonomski razvijeno i kulturno jako središte Županije i Sjeverozapadne Hrvatske. On je infrastrukturalno i ekološki sređen grad koji je integriran u suvremene europske trendove.
   Tourist arrow Tourism Clubarrow Hrvatskaarrow Središnja Hrvatskaarrow Varaždinska županijaarrow Varaždin arrow Varaždin danas
Varaždin
Ulixes
Pretraživanje
Advertisement
Varaždin danas
Broj stanovnika grada Varaždina iznosi 42 834 st., a s postojanjem 1042 trgovačka društva i 1546 obrtnika i drugih zanimanja, dokazuje da je i važno gospodarsko središte Županije Varaždinske.
Na području Varaždina i njegove okolice prevladava umjerena kontinentalna klima s oborinama tijekom cijele godine. Tlo Varaždinske županije kombinacija je ravnog terena i brežuljkasto-brdovitog terena i većinom je obradivo jer je klima vrlo povoljna za biljni pokrov, a isto tako pogoduje i raznolikosti životinjskog svijeta.

Varaždin je nastao na vrlo frekventnom raskrižju europskih putova koji vode od sjeverozapada (Austrije) i sjeveroistoka (Mađarske) prema jugu - hrvatskoj metropoli Zagrebu i Jadranskome moru. Stoga je Varaždin i jedan od najstarijih hrvatskih gradova, čije se povijesno ime (Garestin) spominje po prvi put već 20. kolovoza 1181. godine, u ispravi hrvatsko-ugarskoga kralja Bele III.

Danas je on raskrižje prometnica, cestovnih i željezničkih pravaca, Budimpešta - Rijeka, Osijek -Varaždin – Maribor, koji omogućavaju transport u bilo koji dio Europe. Za ukupni razvoj ovog područja od posebnog je značaja i autocesta Goričan-Varaždin-Zagreb.

Dominantne grane gospodarstva grada Varaždina su: metaloprerađivačka (MIV d.d. Varaždin), tekstilna (VARTEKS d.d., VIS-konfekcija d.d.), prehrambena (VINDIJA d.d.), građevinarstvo (ZAGORJE d.d., HIDROING d.d., CESTA d.d.) i industrija namještaja (MUNDUS d.d., ITC d.d.).

Varaždin se ističe i svojom spomeničkom i kulturnom baštinom, mnogim crkvama, palačama i ostalim dijelovima barokne urbane cjeline. Posebnu vrijednost predstavlja varaždinsko groblje, izuzetna sinteza hortikuluture i umjetničkih spomenika.

Među najljepše i stilski najraskošnije crkve u Varaždinu, koje su uz to i opremljene iznimno vrijednim baroknim umjetničkim inventarom, svakako pripadaju župna crkva Sv. Nikole, zatim isusovačka (pavlinska) crkva sv. Marije, franjevačka crkva Sv. Ivana Krstitelja, kapucinska crkva Sv. Trojstva, uršulinska crkva Rođenja Isusova i dr.

Kao dragocjeni primjeri varaždinske barokne arhitekture ne smiju se zaboraviti palača Sermage-Praszinsky iz 17. stoljeća (obnovljena 1759. u stilu rokokoa), zatim "banska palača" grofova Drašković (iz 18. stoljeća), palača Erdödy (iz 18. stoljeća), palača grofova Patačić (dovršena 1764. g.), palača Patačić-Puttar iz 18. stoljeća kao i palače obitelji Herzer (iz 1791. g.), Keglević (iz 1700.g.) i Bakič (iz 17. stoljeća), te županijska zgrada (iz 1770. g.), zgrada Zagrebačkoga kaptola (iz 18. stoljeća), vila Bedeković-Műller (s početkom 19. stoljeća) itd.

Varaždin je jedan od najljepših srednjoeuropskih gradova, a najbolje ga dočarava izraz “Varaždin-grad po mjeri čovjeka”.
Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Zanimljivosti
Mali oglasnik
U Ulici Vladimira Nazora, uz bedeme Starog grada, prodaje se ili iznajmljuje u potpunosti stilski obnovljena građanska kuća iz 19. stoljeća, površine 366 četvornih metara.
Opširnije
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes