Povijest

Već 1181. godine u povelji kralja Bele III spominje se ime Guarestin, a time se ujedno potvrđuje kako je grad Varaždin nastajao i mijenjao se na ovom prostoru čak više od osam stoljeća.
   Tourist arrow Tourism Clubarrow Hrvatskaarrow Središnja Hrvatskaarrow Varaždinska županijaarrow Varaždin arrow Povijest
Varaždin
Ulixes
Pretraživanje
Advertisement
U Srednjem vijeku na ovom je mjestu izgrađen “Castrum Garestin”, a ime grada spominje se po prvi put već 20. kolovoza 1181. godine, u povelji hrvatsko-ugarskoga kralja Bele III. gdje se za varaždinskog župana kaže da je bio “comes de Guarestin”.
Kako bi se odužio Varaždincima, što su mu pomagali kada je bio zatočen u tvrđavi Kneginec, Andrija II. Arpadović nakon što je postao kralj, 1209. godine izdaje povelju kojom Varaždin postaje prvi grad u sjeverozapadnoj Hrvatskoj sa statusom slobodnoga kraljevskoga grada.
Godine 1241-1242. u Hrvatsku su provalili Mongoli i Tatari. Iako su spalili Varaždin, utvrdu nisu uspjeli osvojiti, a grad se ubrzo oporavio zahvaljujući kraljevskoj pomoći i naglom razvoju trgovine kojem je osobito pridonijela blizina rijeke Drave koja je služila za plovidbu.
Sredinom 18. stoljeća to je grad obrtnika i trgovaca, a svoj najviši društveni, politički i gospodarski procvat doživio je upravo nakon 1756. godine kada je ovdje sjedište hrvatskoga bana Franje Nadasdyja.
Kraljica Marija Terezija u svibnju 1776. godine potpisuje odluku da je grad Varaždin oslobođen poreza sljedeće 3 godine što je u ono doba bila velika pomoć osobito nakon tako velike nevolje koja je zadesila grad.
Dragocjenu današnju kulturnu i umjetničku baštinu Varaždina stvorio je velik broj znamenitih Hrvata – znanstvenika, književnika, leksikografa, pjesnika, slikara, kipara, glazbenika, tiskara, koji su iza sebe ostavili djela trajne vrijednosti.
Nakon prvih poznatih varaždinskih župana, Beleca, Motmera i Zaharija, starogradskom utvrdom i općinom upravljali su u županskoj funkciji članovi velikaških obitelji koje su u svom vlasništvu posjedovale "dominium Varasdiensis".
U 16. st. Varaždin postaje sjedište vojnog generalata za čitavu Slavonsku granicu od Drave do Kupe, pa iako Turci nikad nisu prodrli do ovih prostora, grad je imao veliku važnost za obranu austrijskih zemalja.
Svu tu raskoš i sjaj razigranog društvenog Varaždina u baroknoj epohi, kada su ga suvremenici s pravom nazvali "malim Bečom", iznenada je prekinuo katastrofalni požar koji je buknuo na sam blagdan sv. Marka, 25. travnja 1776. godine.
Tridesetih godina 19. stoljeća javlja se društveni i politički pokret u Hrvatskoj kao otpor prema uvođenju mađarskog jezika u hrvatske škole. U sukobu s Mađarima, hrvatski ban Josip Jelačić okupio je vojsku u Varaždinu i krenuo u ratni pohod.
Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Zanimljivosti
Mali oglasnik
U Ulici Vladimira Nazora, uz bedeme Starog grada, prodaje se ili iznajmljuje u potpunosti stilski obnovljena građanska kuća iz 19. stoljeća, površine 366 četvornih metara.
Opširnije
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes