Sport

Sport je najbolji hrvatski izvozni proizvod. Tom rečenicom najčešće se globalno oslikavaju uspjesi hrvatskih sportaša: najbolje sportašice svijeta 2005. godine skijašice Janice Kostelić, tenisača, nogometaša, rukometaša, vaterpolista, košarkaša...
   Tourist arrow Tourism Clubarrow Hrvatska arrow Sport
Hrvatska
Ulixes
Pretraživanje
Advertisement
Nogomet je u Hrvatskoj najpopularniji sport i posve potvrđuje naziv najvažnije sporedne stvari na svijetu. Hrvatski nogometni savez osnovan je 1912. godine, a u Međunarodni nogometni savez (FIFA) primljen je 1941. godine.
Najblistaviji trenutak hrvatske košarke srebrna je medalja osvojena na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni. Posebno značenje imala je i stoga što je izborena tijekom Domovinskog rata.
Rukometaši su danas sportski miljenici: dolaskom Line Červara na mjesto izbornika u tri godine osvojili su tri medalje: najprije zlato na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003., potom zlato na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. te srebro na SP-u u Tunisu 2005.
Hrvatski vaterpolo također je trofejan, osobito na klupskoj razini. Čak 12 naslova europskih prvaka osvojili su hrvatski klubovi: zagrebačka Mladost 7, dubrovački Jug i splitski Jadran po dva te splitski POŠK jedan.
Odbojka bilježi više klupskih nego reprezentativnih uspjeha. Odbojkaši Mladosti dvaput su bili doprvaci Kupa prvaka, a broncu su osvojili na Svjetskom klupskom prvenstvu 1984. u Brazilu.
Hokej na ledu ubraja se među sportove u Hrvatskoj koji se ne mogu pohvaliti vrhunskim dosezima. Ledenih je ploha malo - samo tri, malo je igrača - otprilike tristo registriranih, a i klubova je samo šest.
Skijanje, i to alpsko, sport je u kojem je Hrvatska - velesila! Anti Gipsu Kosteliću, nekad rukometnom treneru, malo je tko vjerovao kad je govorio da će biti tako, fanatično trenirajući svoju djecu Janicu i Ivicu.
Goran Ivanišević velika je, istinska sportska zvijezda i našeg i svjetskog tenisa. Osvajanjem Wimbledona 2001. (na kojem je prethodno triput bio finalist) zaokružio je sjajnu karijeru u kojoj je dvaput bio drugi igrač na svjetskoj rang-listi.
Stolni tenis postao je olimpijski sport u Seulu 1988., a Zoran Primorac tada je u paru (s Ilijom Lupulescuom) osvojio srebrnu medalju.
Boksači su na olimpijskim igrama osvojili tri medalje: zlatne Mate Parlov (1972.) i Anton Josipović (1984.), a brončanu Damir Škaro (1988.).
Na OI u Helsinkiju 1952. četverac bez kormilara splitskog Gusara u sastavu Duje Bonačić, Velimir Valenta, Mate Trojanović i Petar Šegvić osvojio je zlatnu medalju.
Atletika, kraljica sportova, ne nudi mnogo blistavih dosega hrvatskih sportaša. Luciano Sušanj bio je europski prvak na 800 metara u Rimu 1974., a njegov rezultat 1.44,07 i danas je hrvatski rekord.
Prvo ime drugog temeljnog sporta, plivanja, još uvijek je Đurđica Bjedov koja je na Olimpijskim igrama 1968. u Ciudad de Mexicu osvojila zlatnu medalju u utrci na 100 metara prsno i srebrnu na 200 metara prsno.
Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Zanimljivosti
8 top hotela u starim palačama
MALI OBITELJSKI HOTELI novi su fenomen u hrvatskom turizmu.
Opširnije
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes