Varaždinske barokne večeri
Početkom jeseni tradicionalno se održava međunarodni festival glazbe “Varaždinske barokne večeri”. U autentičnim ambijentima, izvode se novootkrivena djela glazbene baštine baroka, ali i remek djela baroknih majstora u izvedbi ansambala svjetskog glasa.
   Tourist arrow Tourism Clubarrow Hrvatskaarrow Središnja Hrvatskaarrow Varaždinska županijaarrow Varaždinarrow Kultura arrow Varaždinske barokne večeri
Kultura
Multimedia
Ulixes
Pretraživanje
 
Varaždinske barokne večeri

Varaždinske barokne večeri plod su njegovane tradicije. Kao izuzetno cijenjen i nadaleko poznat, ovaj se međunarodni festival barokne glazbe održava početkom jeseni, još od 1971. godine.
Osnovni motiv festivala je predstavljanje glazbene baštine baroka na način prezentiranja djela suvremenom interpretacijom, kao i izvođenjem, bilo kod nas bilo u Europi, novootkrivenih djela. Posebna je vrijednost praizvedbi i novih izvedbi, a dodjeljuje se i nagrada "Ivan Lukačić" za najbolji muzikološki rad odnosno najbolju interpretaciju barokne glazbe, te posebna nagrada za interpretaciju "Jurica Murai".
Ovaj je festival znatno utjecao na razvoj glazbenog života ne samo u Varaždinu već i u Hrvatskoj. Da glazba, a zajedno s njome i festival, doista živi kroz ljude, pokazuje velik broj uglednih muzičara, dirigenta te muzičkih i vokalnih ansambla iz države i svijeta koji su vjerni izvođači ove svečanosti, a istodobno svake godine festival privlači brojnu publiku iz Hrvatske i inozemstva.
Sam Varaždin ima bogatu muzičku tradiciju. Uglednih Varaždinaca koji su pridonijeli, a pridonose i danas, ugledu hrvatske glazbe u domovini i svijetu, zaista je mnogo. Neki od njih su: Ruža Pospiš-Baldani, Nada Puttar-Gold, Lidija Horvat-Dunjko, Rudolf Klepač, Jurica Murai, Višnja Mažuran, Nevenka Petković-Sobjeslavski, Franjo Petrušanec, a posebno je znano i ime profesora Marijana Zubera.
Mnogi poznati svjetski umjetnici tijekom festivala izvode i hrvatska djela, a nerijetko ostaju vezani za festival, grad ili pojedine umjetnike. VBV tako su ugostile i Karla Richtera, Lovru Matačića, J. Jürgensa, ansambl "Les Arts Florissants", hamburški Bach - zbor i brojne druge.
VBV pomažu svi strani instituti u Hrvatskoj, prije svega financijski, ali i izvrsnim odabirom najvrednijih interpreta. Povremeno se pridružuju i muzikološki, odnosno kulturološki simpoziji s uglednim predavačima,
europskog ranga. Povodom raznih godišnjica izdavane su i knjige te CD-i koji dokumentiraju taj rad sintetizirajući iskustva i dostignuća.
VBV su također stimulirale izučavanje te restauraciju starih vrijednih orgulja na području varaždinske županije te stoga privukle stručnjake restauratore i organiste, koji su ujedno bili i majstori, interpreti, a nerijetko i donatori.
Varaždinske barokne večeri već godinama vješto ugrađuju tradiciju u svoj program i ozbiljno je unapređuju te su tako imaju važnu ulogu u prijenosu znanja i iskustva. Zato će se i ove godine krajem mjeseca rujna u Varaždin
zaputiti mnogi ugledni umjetnici i muzičari, a svim posjetiteljima godit će umiljati zvuci baroknog doba.
Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes