Hrvatsko narodno kazalište
Kultura grada Varaždina posebno se čuva i njeguje upravo na kazališnim daskama, a posebno bezbrižno živi preko brojnih poznatih imena jer samo kazalište i glumci dobitnici gotovo 50 državnih, nacionalnih i drugih nagrada i priznanja.
   Tourist arrow Tourism Clubarrow Hrvatskaarrow Središnja Hrvatskaarrow Varaždinska županijaarrow Varaždinarrow Kultura arrow Hrvatsko narodno kazalište
Kultura
Multimedia
Ulixes
Pretraživanje
 
Hrvatsko narodno kazalište

Varaždinci su sami uspjeli namaknuti sredstva i u roku dvije godine sagradili neorenesansnu građevinu upravo s namjerom da služi kao kazalište. Prema planovima Hermana Helmera sagradio ju je zagrebački graditelj Josip Jambreščak 1873. godine, a 25. rujna iste godine kazalište je svečano otvoreno i predano na uporabu građanima Varaždina.

Kazališna tradicija u Varaždinu znatno je dulja od postojanja zgrade. Predstave su se nekada izvodile u okviru isusovačkog kolegija, na gradskim trgovima ili u plemićkim palačama. Ipak, Varaždinci su odavna čeznuli za vlastitom zgradom kazališta. Oduševljava činjenica da je ta želja bila tolika da su Varaždinci vlastitim sredstvima uspjeli podići današnju svečanu zgradu. A današnje kazalište zahvaljuje svojim graditeljima i svima onima koji se brinu za razvoj ove ustanove, na način da stvara vrsne talente te tako Hrvatskoj i svijetu daruje brojne glumce i redatelje.
Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes