Gradska Vijećnica
Od zidanih kuća koje su u 16. stoljeću bile u unutarnjem gradu, najveću pažnju zaslužuje gradska vijećnica. Ona dominira glavnim gradskim trgom, Trgom kralja Tomislava.
   Tourist arrow Tourism Club arrow Gradska Vijećnica
Tourism Club
Multimedia
Ulixes
Pretraživanje
Istrazivanje 2006
 
Gradska Vijećnica

Građena je u 15. stoljeću, a tijekom 16. stoljeća bila je pregrađivana. Zgradu odnosno tada kamenu kuću 1523. godine gradu je darovao markgrof Juraj Brandenburški za gradsku vijećnicu. To je bila romaničko-gotička zgrada, što se i vidi po velikim romaničkim lukovima iz tesanog kamena u podrumu te zgrade.

Godine 1587. zaključuje magistrat obnovu te zgrade, a za radove se obavezuje ugledni varaždinski građanin, graditelj Juraj Flajšman. Nakon njegove smrti nasljedne godine, nasljeđuje ga Johannes Iapicida Cummersee. Iz te renesansne pregradnje još se danas nazire u zidu prijemne kancelarije renesansna kolumna koja je nekada dijelila danas pregrađene prostorije.

Nakon velikog požara 1776. godine obnavlja je J. M. Taxner, a pročelje s tornjem u središnjoj osi glavne fasade uređuje u ranoklasicističkom stilu F. Lossert 1793. godine. Portal s balkonom i grbom grada rad je L. Vietera.

U 19. stoljeću nastale su prigradnje u Gajevoj i Kukuljevićevoj ulici, te time vijećnica poprima današnji oblik.

Još od 1523. godine pa sve do danas služi kao gradska vijećnica, te je kao takva svrstana među najstarije u Europi.

Mjesto je obnašanja službenih dužnosti Gradonačelnika i njegove uprave. U njoj se redovito održavaju sjednice Gradskog vijeća i Gradskog poglavarstva.

Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes