Varaždinsko groblje
Varaždinsko groblje nije samo trajno počivalište onih koji su nas napustili, već i svojevrsni biser parkovne arhitekture.
   Tourist arrow Tourism Club arrow Varaždinsko groblje
Tourism Club
Multimedia
Ulixes
Pretraživanje
Istrazivanje 2006
 
Varaždinsko groblje

Današnji izgled zahvaljuje Hermanu Halleru koji je groblje oblikovao kao sintezu hortikulture i umjetničkih spomenika. Brojni nadgrobni spomenici radovi su poznatih hrvatskih kipara, a svaki će posjetitelj zastati pred kapelicama – grobnicama umjetničke vrijednosti. 
 
Zelena arhitektura grada Varaždina ogleda se u njegovim parkovima i cvjetnim nasadima, a posebno u alejama gradskog groblja.  
 
Za razliku od ostalih, varaždinsko groblje nije samo trajno počivalište onih koji su nas napustili, već i svojevrsni biser parkovne i perivojne arhitekture. Stoga su Varaždinci s pravom ponosni na ovakav spomenik prirode.

Varaždinsko groblje je, zahvaljujući Hermanu Halleru, po načinu oblikovanja i uređenja jedinstveno u Europi. Herman Haller izučio je krojački zanat, međutim više od toga zanimali su ga vrtovi i parkovi. Uspio je nagovoriti svog poočima da mu prepusti ¨nadzirateljstvo¨ nad grobljem, te ga je počeo uređivati dajući mu privlačan izgled.
 
Za posjetitelje to je pravo odmorište za oči. Stabla tuje oblikuju niz zelenih zidova i arkada te zajedno sa ostalim drvećem sakrivaju tihe grobove. 
 
Velike kamene grobnice te brojni jedva obilježeni grobovi ravnopravno su okruženi zelenilom i cvijećem. Svoj vječni mir ovdje su našli znameniti ljudi varaždinskog kraja kao što su slavist Vatroslav Jagić, glazbenik Ivan Padovec, prirodoslovac Franjo Košćec, povjesničar Krešimir Filić, književnik Vladislav Vežić, slikar Miljenko Stančić i drugi. Tu počivaju i hrabri ratnici Prvog i Drugog svjetskog rata, te hrvatski branitelji Varaždinske županije poginuli u Domovinskom ratu.

Brojni nadgrobni spomenici radovi su poznatih hrvatskih kipara. Posebice se ističu kip žene, djelo kipara Antuna Augustinčića, reljef koji je rad Roberta Frangeša Mihanovića, te Kosturnica, djelo Varaždinca Pavla Vojkovića. Uz granične zidove groblja raznolike su i posebno bogate grobnice, a svaki će posjetitelj zastati pred kapelicama – grobnicama umjetničke vrijednosti.

Jasnom koncepcijom stvaratelja groblje je pretvoreno u park prirode i zato je ovdje mirno počivalište mrtvih i odmorište za oči živih.

Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes