Crkva sv. Ivana Krstitelja
Crkva posvećena sv. Ivanu Krstitelju zvana još i Franjevačka crkva, posebno se ističe svojim lijepim kamenim portalom.
   Tourist arrow Tourism Clubarrow Hrvatskaarrow Središnja Hrvatskaarrow Varaždinska županijaarrow Varaždinarrow Znamenitostiarrow Crkve arrow Crkva sv. Ivana Krstitelja
Crkve
Multimedia
Ulixes
Pretraživanje
 
Crkva sv. Ivana Krstitelja

U sredini glavnog oltara slika je sv. Ivana Krstitelja koji krsti Isusa u rijeci Jordan. Posebno je vrijedna bogato rezbarena propovijedaonica iz 1670. godine, najljepše djelo te vrste u Hrvatskoj. 
 
Stara franjevačka crkva i samostan koji su se nalazili na ovome mjestu uništeni su u požaru. Novu baroknu crkvu s lijepim kamenim portalom sagradio je Petar Rabba iz Graza 1650. godine. Toranj je dovršen nešto ranije, 1641. godine, a visina od 54,5 m čini ga najvišim u gradu.  
 
Kamene skulpture na pročelju crkve pripisuju se varaždinskom kiparu Ivanu Jakobu Altenbachu.

Veliki oltar u crkvi djelo je kasnog baroka. U sredini oltara je slika sv. Ivana Krstitelja koji krsti Isusa u rijeci Jordan. Bočni oltari i drveni kipovi sv. Roka i sv. Sebastijana rad su varaždinskog kipara Ivana Adama Rosenbergera.

Bogato rezbarena propovijedaonica iz 1670. godine najljepše je djelo te vrste u Hrvatskoj, a prikazuje Krista i dvanaest apostola. Kapelu sv. Josipa ukrašavaju vrlo zanimljive štuko dekoracije i zidne slike nastale u drugoj polovici 17. stoljeća.
 
Do crkve je dvokatni samostan izgrađen u današnjem obliku 1678. godine, s vrlo lijepim četvrtastim dvorištem. Danas se u samostanu čuvaju brojne slike iz 17. i 18. stoljeća, crkveno posuđe iz istog razdoblja te inkunabule.

Pokraj samostana je i franjevačka ljekarna čije svodove je 1750. godine oslikao pavlinski slikar Ivan Ranger.

Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes