Župna crkva sv. Nikole
Ova barokna crkva posvećena je sv. Nikoli biskupu, zaštitniku grada. Lađu crkve krase barokni oltari, glavni oltar i četiri bočna, te više vrlo zanimljivo ukomponiranih kipova zaštitnika grada.
   Tourist arrow Tourism Club arrow Župna crkva sv. Nikole
Tourism Club
Multimedia
Ulixes
Pretraživanje
Istrazivanje 2006
 
Župna crkva sv. Nikole

Slika glavnog oltara prikazuje Svetog Nikolu zaštitnika grada i djelo je slikara Karla Magjera iz 19 stoljeća. Nad slikom Svetog Nikole nalazi se grb grada Varaždina, a iza glavnog oltara je zidna slika s prikazom Varaždina iz 18. stoljeća. 

Crkva je prvobitno bila romanička, a zatim gotička od koje je danas očuvan samo toranj.

Sredinom 18. st. bila je vrlo zapuštena zbog čega je bila nužna temeljita obnova. Tada su naručeni i novi glavni, te vrijedni bočni oltari.

Sadašnju baroknu crkvu gradio je u razdoblju od 1753.-1761. godine varaždinski graditelj Matija Mayerhofer po nacrtima I. S. Wagnera, a dovršio njegov pomoćnik I. A. Poch.  
 
Kip Marije u niši južnog zida je iz 1691. godine, a zvonik je iz davne 1494. godine.

Vrijedna djela i skulpture koje krase prostore crkve jasno pokazuju da je ova varaždinska crkva posvećena upravo zaštitniku grada. Slika glavnog oltara prikazuje Svetog Nikolu zaštitnika grada i djelo je slikara Karla Magjera iz 19 stoljeća. Nad slikom Svetog Nikole nalazi se grb grada Varaždina, a iza glavnog oltara je zidna slika s prikazom Varaždina iz 18. stoljeća. Najznačajnije su skulpture sv. Ćirila i Metoda, a nešto su manje skulpture apostola sv. Petra i Pavla. Vrijedni su i dobro izvedeni kipovi sv. Andrije s knjigom i križem u ruci i sv. Tome s kopljem. Propovjedaonica iz 18. st. intarzirana je i prikazuje četiri Evanđelista.

Status
        Tourist
        Business
        Team
Ako još niste član Tourism Cluba, molimo Vas da se registrirate.
Ime:
Šifra:
Istraživanja
Istrazivanje
Vremenska prognoza
Forum
Uvjeti korištenja. Tourism Club 2006. Sva prava pridržana. Developed by E!2584 Ulixes